download-banner download-banner
Lifestyle Podróże

„Under” – pierwsza podwodna restauracja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Norwegia słynie w niesamowitej architektury. Nowoczesny skandynawski modernizm zaskakuje tam rozmachem. I wzbudza podziw dla inwestorów akceptujących odważne pomysły projektantów. Nową norweską realizacją, która już sprawiła, że obserwatorzy na całym świecie wstrzymali oddech z zachwytu, jest „Under”. Ten niesamowity budynek to pierwsza na świecie podwodna restauracja.

Za projekt odpowiada pracownia Snøhetta – ta sama, która stworzyła słynny budynek opery w Oslo. Odpowiada też ona za wiele innych spektakularnych projektów, w tym nowe norweskie banknoty (bardzo przyjemne dla oka, szczególne soczyście zielone 50 koron).

5 metrów pod wodą

Niezwykła restauracja położona jest w gminie Lindesnes. W najbardziej wysuniętym na Południe punkcie norweskiego wybrzeża. W miejscu, w którym spotykają się burze morskie nadciągające z Północy i Południa. Monolityczny, 34-metrowy, budynek w połowie zanurzony jest w morzu i opiera się na dnie, które znajduje się 5 i pół metra poniżej poziomu morza. Konstrukcja została zaprojektowana tak, aby z czasem w pełni zintegrować się z morskim środowiskiem. Chropowata, betonowa skorupa będzie funkcjonować jak sztuczna rafa, zapraszając mięczaki i algi morskie do zamieszkania na niej.

Czytaj też:  Pamukkale - trawertynowy cud natury

Budynek jak peryskop

Masywne okno o szerokości 11 m, wysokości 3,4 m i grubości 90 centymetrów oferuje gościom restauracji widok na dno morskie. Zmienia się ono w zależności od pory roku i zmiennych warunków pogodowych, więc żadna wizyta w „Under” nie będzie podobna do innych. W zamyśle projektantów konstrukcja miała przypominać peryskop. Grube, betonowe ściany leżące na skalistej linii brzegowej sprawiają, że wytrzyma ona nacisk i wstrząsy związane z surowymi warunkami morskimi.

Kolacja pod falami

Wbrew atmosferze surowości panującej wokół budynku, wnętrza restauracji są ciepłe i klimatyczne. Urządzone oczywiście prostymi, drewnianymi – bardzo skandynawskimi – meblami, wykonanymi przez lokalnego rzemieślnika. Kolorystyka panujące we wnętrzu inspirowana jest słońcem zachodzącym nad morzem.

Restauracja mieści 35-40 gości. Jej celem jest stworzenie wyśmienitych doznań kulinarnych opartych na wysokiej jakości lokalnych produktach. Przybyły z Danii kucharz –  Nicolai Ellitsgaard wcześniej szefował renomowanej restauracji Måltid w Kristiansand. Przywiózł ze sobą do Norwegii 16-osobowy zespół ludzi z doświadczeniem wyniesionym z najlepszych restauracji Michelin.

Czytaj też:  Pułapki percepcji czasu

„Under” – hołd dla natury

Słowo „under” po norwesku oznacza „pod” i „cud”. Budynek „Under” to hołd dla cudu natury: dzikiej fauny morskiej i skalistego wybrzeża południowej Norwegii. Oprócz restauracji, która dostarczać będzie cudownych wrażeń podniebieniom i niesamowitych widoków, znajduje się tu również centrum badawcze życia morskiego.

fot. snohetta.com

      

Aleksandra Laudańska
Autor

Tropicielka trendów, entuzjastka futurologii i innowacji technologicznych. Animatorka facebookowej społeczności „Agefree – wolni od metryki”.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Viola Recent comment authors
  Subscribe  
Powiadom o
Viola
Viola

Ale super:) bardzo chętnie odwiedziłabym tą restauracje:)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!